Vapno

Vapno je vezivo koje se u svijetu graditeljstva upotrebljava još od antičkog doba. Idealno je za izradu smjesa koje se upotrebljavaju u restauraciji starih zidova nezamjenjive povijesne i umjetničke vrijednosti. Glavna je podjela na zračno vapno i hidraulično vapno. Prvo se stvrdnjava u kontaktu sa zrakom, a drugo se stvrdnjava i u prisustvu vode. Razlog je ove razlike u samom sastavu sirovine koja se upotrebljava. Obje vrste vapna često se upotrebljavaju u graditeljstvu.

Učestalo zabunu izaziva pojam „hidratizirano“ , naime postupak hidratizacije se provodi i kod zračnog kao i kod hidrauličnog vapna , ali sam po sebi ne mijenja način vezivanja vapna . Hidraulično vapno je dakle vapno koje veže s vodom i daje mort koji je bez dodatka cementa otporan na ispiranje , za razliku od zračnog vapna koje veže sa zrakom te ispod vode može stajati godinama a da ne veže . Danas Fassa Bortolo razvija proizvode na bazi vapna kako bi gradnja zadovoljila visoke standarde ekologije i bio održivosti:

1. Održiva gradnja s bio arhitekturom

Blagostanje u stambenom prostoru izravna je nit koja spaja tradiciju i inovaciju. U poduzeću Fassa Bortolo ta nit određena je upotrebom prirodnih čistih materijala, kao što je VAPNO, i neprekidnim istraživanjem radi pružanja najboljih svojstava. Spoj poduzeća Fassa i linije bioarhitekture razvija se s vremenom i ostavlja „zeleni” znak u društvu koje sanja o boljem i čišćem okolišu, u kojem se više poštuju stvarne čovjekove potrebe.

Vapno proizovdi za održivu gradnju

2. Restauracija povijesnih objekata bio-održivim materijalima

EX NOVO linija je pravi odgovor za sve restauracije povijesnih objekata. EX novo linija proizvoda na bazi vapna testirana je kod restauracije objekta u samoj Veneciji, mjesto gdje su rezultati morali biti savršeni a linija EX Novo se pokazala u svakom pogledu na visini zadataka.

Vapno EX NOVO proizvodi

3. PURACALCE vapno iz linije bio arhitekture

Fassa Bortolo ekološka rješenja za graditeljstvo rezultat su višestoljetnog iskustva u radu s vapnom. PURACALCE tvrtke Fassa Bortolo nova je linija ekološki kompatibilnih proizvoda koji nastaju uporabom potpuno prirodnih resursa na bazi hidratiziranog zračnog I hidrauličkog vapna i omogućavaju gradnju zgrada koje pružaju zdravije uvjete stanovanja. PURACALCE je isključivo talijansko vapno.

Purcalce Vapno proizvodi

O povijesti prirodnog hidrauličnog vapna saznajte više OVDJE

Na raspolaganju smo za sve dodatne informacije kao i za slanje ponude na email: info@adriatech.hr